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Angela Maria Bocci Girelli

La consistenza economica del settore alimentare nelle città italiane tra Otto e Novecento

[pp. 135-162]

Abstract & keywords

L’indagine mette a fuoco l’incidenza economica, in termini di occupazione e di produzione di reddito, del settore alimentare (in particolare delle botteghe dei macellai, pizzicagnoli, pollaioli, pescivendoli, erbivendoli, fornai, pasticceri) in Italia tra Otto e Novecento, individuando altresì il peso di tali comparti nelle economie delle principali città. Alcune precisazioni metodologiche sulle statistiche tributarie utilizzate come fonti principali dei dati elaborati nel presente saggio ne costituiscono la necessaria premessa.
Reddito, alimentazione, città italiane, secoli XIX-XX

The survey focuses on the economic impact, in terms of employment and revenue, produced by the food sector (specifically butchers’ shops, grocers, poultry shops, fishmongers, greengrocers, bakers, confectioners) in Italy in the Nineteenth and Twentieth centuries, with particular reference to the weight these sectors exerted in the economies of major cities. Importantly, some methodological clarifications regarding tax statistics, used as the main source of the data that will be subsequently elaborated in this essay, constitute a necessary premise to take into consideration for the purpose of this piece of work.
Revenue, food, Italian cities, Nineteenth and Twentieth centuries
| | Storia economica XX (2017) 1 | |